1985 yılı Mayıs ayında bir commodore64 bilgisayarıyla başlayan beraberliğim zaman içerisinde önce programcılık, sonra grafik ve sayısal görsel efektler alanında gelişti. 1995 yılında BYTE dergisinde başlayan yazılarımla bir dönem (yaklaşık 8 yıl) 3D bilgisayar grafiği ve canlandırma konusunda birçok arkadaşa yardımcı olma fırsatını yakaladım. BYTE dergisinin kapanması üzerine (tüm dünyada ve sonrasında Türkiyede) PCLife, Effects, Broadcast, PC Pratik ve GamePro gibi farklı dergilerde Bilgisayar canlandırması, 3D grafik ve sayısal görsel efektle ilgili 100’ün üzerinde yazım yayınlandı. 2003 yılında yazılarıma ara verip, daha çok kişinin ücretsiz faydalanabileceği, kaynak üzerinde çalışmaya başladım (PHP/mySQL programcılığı bu siteyi oluşturmak için öğrendim – işimi görecek kadar). Çalışmalarım www.sineFX.com sitesinin doğmasını sağladı. Bilgisayarlarla birlikteliği 80’li yıllara dayanan bir çok arkadaş gibi, benim de eski bilgisayarlara olan ilgi ve tutkum, zamanında ulaşamadığım, ama merak ettiğim bilgisayarları koleksiyon amacıyla edinmeme sebep oldu. Bu tutku, bir zaman sonra Türkiye’de pekte alışık olmadığımız, bilinen çok örneği de olmadığı için bilgisayar müzesi projesine dönüştü. Eski bilgisayar ve oyun konsollarını tanıtacak ve Türkiyedeki geçmişine ışık tutmaya çalışacak bir projeye kişisel çabamla giriştim. Zaman içinde birçok arkadaşımın desteğiyle, www.bilgisayarmuzesi.com sitesini ve çalışmalarını başlattık. Şimdilik hala bilgisayar ve oyun konsollarını edinmeye çalışıyoruz (Avrupa ve dünyanın sayılı koleksiyonlarından biri oldu diyebiliriz…). Eski bilgisayar ve oyun konsollarını seven arkadaşlarla www.commodore.gen.tr sitesinde yardımlaşıyor, yılın belli dönemlerinde, bir araya gelip, sorunlarımızı çözüyor, farklı sistemleri tanıma fırsatı buluyoruz…
2013’den bu yanaysa küçük bir ekiple, hamd olsun, gurur duyduğumuz bir proje üzerinde çalışıyoruz… CharacterWorks… Canlı Yayın Grafik ve Animasyon yazılımı olan CharacterWorks, belki de Türkiye’de bu alanda yapılmış en kapsamlı ve yenilikçi yazılımlardan bir tanesidir.. Projenin görsel ve eğitsel kısmıyla ilgili çalışmalar tarafımdan yapılmaktadır (Aslan payı programcı arkadaşımızın). Youtube kanalımda Türkçe eğitsellere ulaşabilirsiniz. www.chrworks.com sitesini ziyaret ederek, bu güzel yazılım hakkında daha çok bilgi alabilirsiniz.
Evli ve bir çocuk babasıyım, bu sayfalardan yine bilgisayar grafiği ve sayısal görsel efektlerle ilgili bilgi ve deneyimlerimi ziyaret eden arkadaşlarımla paylaşacağım. Bunun yanı sıra günlük olaylarla ve çeşitli özel zevklerimle ilgili bilgileride sayfalarda bulabileceksiniz.
Bana her konuda görüş ve düşüncelerinizi lütfen iletmeye devam edin…
Saygılarımla,
Gökhan Sönmez
gokhan(at)sinefx.com
Eğitim :
İstanbul Fatih İlk Okulu (Taş Mektep) / Bozdoğan Ortaokulu / Pertevniyal Lisesi / Karadeniz Teknik Üniv. İİBF İşletme / Karadeniz Teknik Üniv. Sosyal Bil. Enstitüsü İşletme Yüksek Lisans
Bilgisayar Dergileri (BYTE/PCLIFE vs) yazılarımdan bir bölümüne aşağıdaki sayfadan ulaşabilirsiniz..
http://www.gokhansonmez.com/yazilar
Not: Yaptığım işleri sergilemeyi pek sevmesem de, akılda kalan bir iki çalışmayı sizlerle paylaşayım (youtube’da arattığınızda karşınıza çıkacak kadar yaygın olanlar)
Final Dergisi için gerçekleştirdiğimiz çalışma, Türk TV ekranlarımızda yayınlanan ilk 3D karakter olarak bilinmektedir (1999 – LightWave3D 5.6).
İkinci çalışma Elif Öğreniyor adlı eğitsel diziye aittir. 10 dakika süreli 6 dizide, projenin CG yönetimi dışında, ana karakter Elif’in kafa modellemesi, projenin ışıklandırma, shading, rendering ve kompozisyonları tarafımdan yapılmıştır.
Denizin Hakimleri, TRT Çocuk kanalı için küçük bir ekiple ortaya koyduğumuz güzel bir çalışmaydı. Projenin yönetimi dışında, modelleme, Shading/Rendering ve kompozisyon aşamalarında görev aldım… (2010-2013)