DarkCorner ve JaggyBuster ‘a veda…
After Effects yazılımı için geliştirdiğimiz, Electronic Arts, Namco gibi önemli içerik üreticilere satmayı başardığımız DarkCorner ve JaggyBuster eklentilerine desteğimizi sonlandırdık!
TRT Çocuk kanalında yayınlanan Denizin Hakimleri adlı yapımı gerçekleştirirken, sahnelerin sayısal kompozisyonu için After Effects yazılımını tercih ettik. Benim gibi Nuke’ü seven ve önemseyen birinin bu tercihinde, sahnelerimizin çok kompleks olmaması ve herhangi bir bilgisayar kullanıcısına, After Effects’de proje için gerekli kompozisyon işlemlerini anlatmamızın bir kaç dakika alması etkili oldu…
Yine de ciddi bir sorunumuz vardı. After Effects’in .exr desteği kısıtlı olması nedeniyle, kompozisyonda kullandığımız tüm render pass’ları bir dosya içerisinde barındırmak pek mümkün değildi. Eski ve yetersiz olmasına rağmen Z kanalı verilerini saklayan .rla formatını kullanmayı tercih ettik. Bu durumda Ambient Occlusion gibi pass’leri ayrı bir image dosyası olarak saklamak gerekiyordu. Sahneler çok kompleks olmadığından, bu çok büyük bir sorun değildi. Yine de, Ambient Occlusion pass’ını After Effects’de alabilirmiyiz diye düşünmeden edemedim… Hem After Effects’de interaktif olarak AO’yu görerek belirleyebilecek, hem ayrı resim dosyalarıyla uğraşmak zorunda kalmayacaktık. Oyun sektörünü ve realtime render tekniklerini takip eden biri olarak, GPU’da Z değerinden hızlıca hesaplanabilen Screen Space Ambient Occlusion tekniğini After Effects’de uygulayabileceğimizi düşündüm. Sevgili geliştiricimiz Ali Abacı’ya After Effects için SSAO eklentisi yapabilirmiyiz diye sorduğumda, tek sorunun AE’nin eklenti protokolüne bakması gerektiği olduğunu söyledi…Açıkçası kendisi aşmış biri olduğundan (samimiyim…nazar değmesin) hiç bir şüphe duymadı ve 1-2 gün içerisinde çalışan bir sürümü verdi. Günlüğümdeki diğer sayfalarda görebileceğiniz gibi, SSAO, Z kanalını kullanıyor olduğundan ve biz renderlarımızı .rla (.rpf) aldığımız için işlerimiz oldukça kolaylaştı. Ana karakterler olmasa dahi, arka zeminle ve öncelik içermeyen karakterlerde DarkCorner adını verdiğimiz After Effects eklentisini kullandık. Ürün gerçekten ilginçti, Shake ya da Nuke için benzer çözümler olsa da, After Effects için böyle bir çözüm yoktu (sanırım hala yok…emin değilim) Ürünü gören dostlarımız arkadaşlarımız ve ekip üyelerimiz bunun ticari bir ürün olabileceğini düşündüler… Biz de ae3dtools ismini alarak bu ürünü satışa sunduk…
DarkCorner işimizi oldukça kolaylaştırdı. İhtiyaç duyduğumuzda kullanıyor ve saniyeler mertebesinde sonuca ulaşıyorduk. Madem böyle iyi bir geliştiricimiz var, başka ne yapabiliriz diye düşünmeye başladık(m). O dönemde yanlış olmasın Crytek’in Crysis oyunu ve antialias yönteminin başarısı üzerine yazılar gözüme çarpıyordu… Bir kaç kaynak araştırdıktan sonra, yine GPU tabanlı antialias çözümü üretebileceğimizi düşündüm. After Effects için bir iki çözüm vardı ama bu kadar yeni ve GPU tabanlı bir çözüm yoktu. Fiyatlarıda oldukça yüksekti. Geliştiricimize ne yaparız? olur mu diye sorduğumda alacağım cevabı biliyordum 🙂 Bir kaç gün içinde JaggyBuster ortaya çıktı.. Bu eklenti aslında tam olarak render (raster grafik) üzerine yazılmamıştı… Ama oldukça işimize yaradı. Ama bizden daha çok, dijitale geçen geleneksel sanatçılar için heycan verici bir ürün oldu. Önceki çalışmalarını bilgisayara aktaran sanatçılar, bir dokunuşla antialias etkisi elde edebiliyorlardı.. Bazıları Z kanal verisini kullanırken (genelde DOF için) alias’ı gidermek için JaggyBuster’ı kullanmayı tercih etti. Bu ürünün Photoshop için sürümünü isteyen çok olmasına rağmen, buna ayıracak vaktimiz yoktu ve bizim için önemli olan kendi projemize hız kazandırmaktı…
Denizin Hakimleri – Karasakal Üzerinde JaggyBuster denemesi
İki eklentide oldukça ilgi gördü… O kadar ki, Türkiye’den bir arkadaş, eklentileri kırıp, kısa sürede cgpeers’e yükledi bile 😛 (Bu tür hakkında sonra bir şeyler yazarım)… Ticari bir beklentimiz olmadığı için, bu bizi pek etkilemedi. Ürünlere olan ilgi azalamadı da… Electronic Arts, Namco gibi önde gelen içerik üretici (oyun firmalarının sanat ekipleri) tarafından ürünlerimiz kullanıldı. Hatta ürünlerin fiyatlarının çok ucuz olduğunu, arttırmamız gerektiğini söyleyenler bile oldu… Tanıtım için destek olmak isteyen Joachim Kelz gibi dostlarımızda oldu…
Hey guys,
thank you very much for this magic toy.
It’s doing a fantastic job!I’ll use it for every single painting that comes out of Corel Painter, on aliased 1080p Maya renders for saving render time and on all the PS3 and XBOX360 game-screengrabs before we present them to our publishers or use them as marketing material.
Let me know if you need an example image on how your tool can be used…
Kind Regards,
Joachim
Bu iki eklentinin başarısı bizi daha büyük projeleri hayata geçirmek için cesaretlendirdi. Çoğunuzun bildiği gibi 97’den beri NewTek ürünlerini LightWave3D, VideoToaster, TriCaster tanıtan ve ülkemize getiren bir ekip olarak, Video/TV yayıncılık sektöründe ihtiyaç duyulan KarakterJeneratör (KJ) ihtiyaçlarına yeni bir yaklaşım, soluk getirebilirmiyiz? diye kendimize sormadan edemedik. Geçtiğimiz dönemde günlüğümde olmasa da, youtube kanalında çokça örneklerini gördüğünüz CharacterWorks adlı ürünü geliştirdik. CharacterWorks zamanımızın tamamını alıyor ve After Effects’in her yeni sürümünde ya da nvidia’nın her sürücü terfisinde, JaggyBuster ve DarkCorner için yeniden düzenleme yapmak, bunu hem Windows hem OSX için yapmak bizim için çok sevimli olmuyordu… Bu nedenle üzülerek, JaggyBuaster ve DarkCorner’ı geliştirmeye en azından şimdilik son verdik.
After Effects için bir şeyler yapmayacak, yapamayacak olsak da, CharacterWorks için çok güzel planlarımız hayallerimiz var… Satışa sunalı henüz 1 yıl olmasına rağmen, dünyanın dört bir yanından memnun, mutlu müşterilerimiz var ve bu bizi daha da cesaretlendiriyor… CharacterWorks’ü inşallah tüm dünyada bilinen ve aranan bir ürün haline getieceğiz…
JaggyBuster ve DarkCorner’ı hayata geçirdiğimiz dönemde ilk testlerini yapan, bize destek veren sayın Özlem Aksöz, Emre Gören ve Osman Safi arkadaşlarıma çok teşekkür ederim…
Gayet güzel bir iş çıkmış ortaya bu tarz gelişmeleri bir türk yapımcının elinin altından çıkması da ayrıca gurur verici… Eğer After Effects eklentilerini tamamen geliştirmeyi bıraktık diyorsanız açık kaynak kodlarını da yayınlarsanız gerekli mecralarda gayet güzel bir şey olabilir belki bir başkası bu yazılımı alıp çok daha uç noktalara kadar götürebilir…