Zbrush sorularına cevaplar…
Eray Evren, arkadaşımız eposta yoluyla aklına takılan bazı temel soruları bize iletmiş. Kendisinin affına ve iznine sığınarak, Zbrush ve Mudbox ile ilk tanışan birçok kişinin temel sorularına cevap vermeye çalışalım…
Daha önce birçok 3D yazılımı kullanmayı deneyen Eray arkadaşımız, Zbrush’ın kendisine uygun olduğuna kanaat getirmiş, ama aşağıdaki sorulara tam cevap bulamamış… Elimden geldiğince cevaplamaya çalışayım..
- Zbrush kullanmak için ya da bir şeyler yapmak için modelleme konusunda illa ki 3d max veya bu tarz bir programda önceden modelleme yapmış olmamız gerekir mi ?
ZBrush’ın modelleme yaklaşımı daha önce karşılaştığımız yazılımların çoğundan farklıdır. Bunun temel sebeplerinden başında, Zbrush’ın tasarım aşamasında 2boyutlu yönü ağır basan bir yazılım olarak tasarlanmış olması etkilidir. Yazılımın sahip olduğu pixol yapısı, bu 2D yönünü destekleyecek, 3D etkileri kolaylaştırıcı bir itici güç olarak kullanılmış olsada, sanatçılara alışıldık, boyama özelliklerinden daha fazlasını vaad etmiyordu. Daha sonraları yazılımın 3D yönüne ağırlık verilirken, alışıldık 3D yazılım mantığıyla değilde, temelde sahip olduğu fırça tabanlı özellikler kullanılarak yeni özellikler eklendi. Yazılımı geliştiren Ofer Alon’un iyi bir sanatçı olması ve sanatçı dostu araçların nasıl olması gerektiği yönündeki öngörüleri, Zbrush’ı günümüzde 3D üretim süreçlerinin ayrılmaz bir parçası haline getirdi. Yazılım alışıldık 3D modelleme yaklaşımından çok farklı olarak, fırça ve benzeri araçlarla geometrileri etkileme yaklaşımını getirmiş ve başarılı olmuştur. Çoğu kişi bir bilgisayar yazılımından farklı olarak, heykel traş gibi çalışmayı sağladığı için, yöntemi digital sculpting olarak adlandırmaktadır.
Uzun lafın kısası, masanın üstüne yeni bir yaklaşım getiren bu yazılımın, sıfırdan modellemeye yönelikte çözümleri bulunmaktadır. Bir heykel traş gibi basit geometrileri bir araya getirip, onları yontarak, etkileyerek modeller ortaya çıkartabildiğiniz gibi, Zsphere adlı yapıyı kullanarak, sıfırdan temel geometriyi ortaya çıkarmanızda mümkündür. Kısacası başka bir 3D yazılımla çalışmış olmanız, ya da modellerin basit hallerini başka bir yazılımda hazırlamanız gerekmez. Şu anda Zbrush’da çok iyi işler çıkaran birçok kişi, daha önce 3D modelleme bilgisi olmayan, hatta ilk kullandıkları bilgisayar yazılımı Zbrush olan insanlardır…
Nick Zuccarello’nun başarılı internet sitesine bir göz atarsanız, sanatçının birçok çalışmasının sıfırdan zbrush’da üretildiğiniz görürsünüz. Aşağıda görülen model, zsphere sayesinde temel olarak yapılandırılıp, daha sonra detaylandırılmıştır. Hemen altında Zsphere konusunda fikir verecek iki videoyuda sizlerle paylaşıyorum. Umarım faydalı olur…
- Zbrush da illa bir model için grafik tablet şart mıdır yoksa sadece kolaylık açısından mı bir fark yaratabilir?
Zbrush olsun, Mudbox olsun, grafik tabletle çok daha iyi sonuç verir… Standart fare (mouse) kullanmak, tabletle kıyaslandığında hem daha zordur, hemde grafik tabletlerin dokunma duyarlılığı sebebiyle istediğiniz etkiyi almanız daha kolaydır. Bugün için en basit bir grafik tablette bile 512 seviye baskı algılanırken, bunu standart olarak bir mouse ile vermek mümkün değildir. Yavaş ve sert dokunuşlar modelde farklı etkilerin elde edilmesini kolaylaştırmakta, sonucu oldukça etkilemektedir. SpacePilot türü yeni kontrol araçlarını kullananların bu cihazlar içinde olumlu görüşleri var… Ama size tavsiyem Zbrush ve Mudbox ile ilgilenecekseniz, grafik tablet edinmenizdir.
- Zbrush eğitimi veren yerler var mıdır ya siz böyle bir kurs veriyormusunuz ?
Zbrush konusunda eğitim veren, profesyonel bir kurum bilmiyorum. En azından takip etmedim… sinefx.com forumlarından bu konuda daha iyi bilgi almanız mümkün olabilir…
Sorularınız ve ilginiz için teşekkür ederim…
sevgili gökhan hocam
ben açıkcası yaygın olacağını düşündüğüm mudboz ve malumunuz autodesk mantığıyla bolca materyal edineceğim program olmasından da kaynaklanıyor.mudbox düşünüyorum.
Ancak teknik bir bilgilendirmeyle hangi grafik tablet diye sorsam cevabınız ne olur.
Ben param kadar konuşurum 🙂 300 civarı bir mebla ile başlayabilirim (üst sınırdır kademe atlamak için belki 100 milyon daha bir üst seviyeye çıkacaksak)
Zbrush, Mudbox’dan çok daha önce satışa sunulan bir ürün olduğu için, açıkçası eğitsel ve destek anlamında hiçbir eksikliği yok. Zbrushcentral harika bir kaynak…Mudbox’ın Zbrush’ı yakalaması biraz zaman alacaktır. Ama iki yazılımında güzel yönleri var… Hangisi kullanım olarak size uygun, üretim sürecinize daha uygun geliyorsa onu seçmeniz en doğrusu olur..
Grafik tabletler konusunda çok bilgim yok. Ama Wacom’un bu alanda şimdilik pek rakibi yok gibi. Wacom’un bütçenize uygun olan bir modelini, Intuos serisinden bir modeli sanırım uzun dönemde sizi memnun edecektir. En ucuz model tabletler dahi, mouse’dan kanımca iyidir…
graFik tablet nasıl bişeyDir ilk DeFa burDa Duyuyorum ve teknik olarak nasıl bir DireksiyonDur 🙂
muDbox ve zbrush her nekaDar benzer programları gibi görünseDe. yeni başlayan birisi olarak bunu nasıl ayırt eDebiliriz, yaDa herikisinin De başlıca Farklılıkları nelerDir Desek…
şimDiDen teşekkürler…
Grafik Tablet, bilgisayarla etkileşiminizi sağlayan mouse gibi bir cihazdır. Genel olarak iki kısımdan oluşur. Kalem ve çizmenizi sağlayan alan (tablet). Sistem aynen normal hayatta kullandığımız kağıt ve kalem gibi baskıyı, eğimi algılayarak, gerçek kalem gibi çizim yapmanızı ya da geometrileri bir heykeltraş gibi etkilemenizi sağlar. Youtube’da araştırınca videolarına rastlayacağınızı düşünüyorum. Bir örnek aşağıda yer alıyor..
Zbrush ve Mudbox benzer yaılımlar. Zbrush daha eski olduğundan ve ilk çıkış noktası boyama olduğu için çok daha fazla araç ve gerece sahip. İkisi arasında seçim biraz kullanıcıya kalmış. İkisininde sitelerinde deneme sürümleri bulunmakta. Sisteminize kurup deneyip karar vermeniz en sağlıklı seçenektir.
mesajların tarihi baya eski gözüküyor ama ben genede bir şansımı deneyeyim dedim.
grafik tablet almayı düşünüyorum ama bu konuda fazla bilgim yok ZBrush lullanmak için istiyorum bana önerebileceğiniz bir marka varmı hem fiyat olarak uygun hem iyi bir şey istiyorum.
İlginiz için teşekkürler…
Wacom dışındaki grafik tabletlerle pek deneyimim olmadı… Bu konuda çok yardımcı olamayacağım. Ama http://www.sinefx.com/forum adresinde mutlaka fikir verecek arkadaşlar çıkacaktır..
Not: Wacom’un ucuz Graphire modelinide kullandımm. Mouse ve benzeri araçlara nazaran her zaman tercih ederim. Ama bazı kullanıcılar tablet kullanmaya pek yatkın olmayabiliyorlar. Önceden denemenizde fayda var…
merhaba arkadaslar ben bir kac senedir blender kullaniyorum acik kaynak olusundan etkilenip baslamistim simdi cok ilerlemedim orta seviyeden birz iyiyim bir cok sey yapabiliyorum ama mesela bir insan modellemek zor mu evet ugrastirici ama temel olarak daha onceden yaptiginiz bir modeli kullanirsaniz sorun olmuyor yani yukardaki orumcek adam cok guzel ben de sifirdan oyle bir sey modelleyebilirim rigging yaparim cizim yetenegim var programi taniyorum ama geriye cok onemli bir eksik yada bir yol ayrimi kaliyor gidip birinin yaninda calisacak misiniz yoksa kendiniz bir proje mi ureteceksiniz her seyi tek basina yapmak imkansiz gibi cok fazla konsantrasyon sakin kafa istiyor budhanin magaraya kapanmasi gibi bunu yapmak icin paraniz olacak tek basina yasiycaksiniz ve baska birsey dusunmeyeceksiniz iki yil sonra cok iyi bir projeyle ortaya cikabilirsiniz sonra da ne olacagi belli degil
merhaba
İyi bir zbrush ve maya kullanıcısının ileriye dönük iş imkanları nelerdir. Şahsen ubisoftda calısmak istiyorum
3d program öğrenip iş imkanı beklemeyin. Önce meslek öğrenin sonra bı bilginizi pc de şekillendirin.
Zbrush öğrenmek hobi den öteye gitmez. 16 sene önceki halimi hatırladım 🙂