Polypainting ismindende anlaşılabileceği gibi polygon boyamak anlamına geliyor. Zbrushâda yer alan bu özelliği kullanarak dokulandırma yaptığınızda, diğer 3D boyama yazılımlarından farklı olarak fırça darbeleriniz, geometrideki konumun karşılığı olan UV haritayı değilde, direkt olarak geometriyi oluşturan polygon’u boyar. Bu nedenle modelinizin yüksek polygona sahip üst detay seviyesinde olması, başarılı boyama için önemlidir. Eğer boyadığınız dokuyu farklı bir 3D yazılıma taşımanız gerekiyorsa, polygon boyamasını, UV haritaya transfer edebilir, harici 3D yazılımlarda kaplama olarak kullanabilirsiniz. (Genel yaklaşım).online pharmacycialislevitrasomaviagra
POLYPAINT İŞLEYİŞİ
Modele temel bir renk atamak gerekmektedir. Eğer renk paletinden yeni bir renk işaretlediğinizde, modelinizin rengi tümden değişiyorsa, yapmanız gereken Color â Fill Object seçeneğiyle, seçili renkle modeli doldurmanız (tamamen boyamanız) gerekmektedir.
Modelinizi daha iyi gözlemlemek için standart matcap materyalinden farklı bir materyal seçmeniz tavsiye edilir. Matcap White 01 bunun için uygundur.
Boyama işlemi yapılacağı için fırça darbelerimizin, sadece RGB etkisi yapması gerekmektedir. RGB seçili olmalı, diğerleri yani Zadd Zsub seçili olmamalıdır. Başarılı bir boyama için RGB Intensity değerini oldukça düşük seviyeye almanız önerilir. Eğer boyamada bir kısma çok değer verilirse, hemen boyanmamış kısımdan renk örnekleme yapılıp düzenleme yapılabilir.
Dokulandırma amacıyla Strokes kısmından Colorized Spray seçilmesi uygun olmaktadır. Bu sayede seçmiş olduğunuz rengin farklı tonları dokulandırma açısından modele uygulanır. Burada dikkat edilmesi gereken özelliklerden biri Strokes kısmında alt kısımda yer alan Placementâı arttırmanız önerilir. Alpha brush kullanımı dokulandırmada farklılaşmayı ve detayı arttıracak bir araçtır.
Detayların dokulandırılmasında Cavity Mask özelliği çok yardımcı bir araçtır. Daha önce çıkıntı ve girdileri Zadd ve Zsub özellikleriyle verdiğinizde oluşacak cavityâi bir maske olarak kullanmak mümkündür. Bunun için Tool â Masking kısmında yer alan âMask by Cavityâ oluşturduğunuz girdi ve çıkıntıları masklamayı sağlar. Bu sayede sadece bu kısımları boyayarak güzel sonuç elde edebilirsiniz.
Sadece boyadığınız dokuyu görmek için Materyal olarak âFlat Colorâ materyalini seçmelisiniz. Böylece parlaklıkları, diffuse etkisi ve gölge olmadan sadece dokunuzu görebilirsiniz.
Boyama işlemi sona erdiğinde elde edilen sonucun 2D bir resme dönüştürülmesi gerekmektedir. Bu sayede haricibir 3D yazılımda bu doku kullanılarak render yapılabilir. Bunun için öncelikle modelin UV haritasına sahip olması gerekmektedir. UV haritası daha önceden 3D yazılımda hazırlanmış olabileceği gibi Zbrushâda da oluşturulabilir.
- Öncelikle Texture oluşturmamız gerekiyor. Bunun için Texture menüsünde 2048*2048 oluşturup, New tuşuna basınız. Modeliniz bu yeni dokuyla kaplanacaktır. (renk olarak beyaz seçmeniz tavsiye edilir)
- Tool â Texture sekmesinde yer alan Col>Txr seçeneği, polygonların rengini, Textureâa aktaracaktır. Bu tuşa basmadan önce RGB Intensityânin 100 olduğuna emin olun.
- Texture olarak UV haritasına doku aktarışmış olacaktır. Bu aşamada kayıt etmeden önce bu dokuyu Flip etmek gerekmektedir. Çünkü Zbrush birçok yazılımdan farklı olarak, UV koordinatı dönüştürmektedir. Texture menüsünde yer alan Flip V (vertical) basınız. Zbrush ekranında model bozulmuş olsa da kullandığınız 3D yazılımda büyük ihtimalle sonucu doğru olarak göreceksiniz.
- Texture menüsünde Export seçeneğiyle oluşturduğunuz dokuyu .BMP, TIFF ya da PSD olarak ihraç edebilisiniz.
ZBrush Sitesinde PolyPainting Bilgileri
Aşağıdaki video Polypainting konusunda fikir verecektir.