Shake tamam mı ? Devam mı ?
Ben 2007 yılında ki bir yazınızı yeni okudum. şu an shake 4.1 e merak sarmış öğrenmeye çalışan bir amatörüm, ama sizin yazınız sonunda şevkim kırıldı çünkü bu dalda kendimi yetiştirip farklı bir proğram öğreneyim istiyordum… Biliyorum zamanınız çok kısıtlıdır ama lutfen bana cevap yazın ne olur, shake öğrenmeye devam edeyimmi yoksa işin başında biri olarak bana başka bi proğram önerirmisiniz?
Uğur Metiner arkadaşımız, sanırım Shake’in bundan sonra üretilmeyeceğiyle ilgili verdiğimiz bilgileri okuyunca, yukarıdaki görüşleri dile getirmiş ve konu hakkında görüşlerimizi merak etmiş. Benzer soruları ileten, aklından geçiren arkadaşlarımız için cevabımız, bir tık ötenizde 🙂
Shake kesinlikle bir döneme damgasını vurmuş ve hala sektörün en çok kullandığı kompozisyon yazılımlarından biridir. Sektörün hala kullandığı, tespitine vurgu yapmak sanırım kafalardaki soruya cevap vermek için önemli girdilerden biri olacaktır.
Apple, Shake’den desteğini çektiğinde (yeni sürüm çıkarılmayacağını duyurduğunda), isteyen kullanıcıların 50.000 USD karşılığında yazılımın kaynak koduna erişip, istediği düzenlemeleri yapabileceklerini duyurdu. Bu öneri ne derece karşılık buldu bilemiyorum ama, büyük üretim süreçleri için, işakışının çok önemli olduğunu ve kolay değiştirilemediğini hepimiz iyi biliriz. Oturmuş bir sistemi yeniden düzenlemenin hem zaman yönünden zor olması, hem de çıkabilecek yeni sorunların süreci ne derece etkileyeceğinin belirsizliği işleyen bir süreci eksiklerine rağmen devam ettirmeyi, eksikleri kendi çabalarıyla gidermeyi mecbur kılar. Shake’in eksik kaldığı yerlerde, stüdyoların kendi geliştirdiği araçlar, eksik kalmasa bile üretim sürecine göre hazırlanmış yazılımlar, iş akışının başarıyla yürümesini sağlar. Shake için geliştirdikleri özellikleri, başka bir yazılıma geçirmenin zorluklarıda hesaba katılınca, yazılımların hala Shake’e olan güveni ve kullanım oranını anlamak mümkündür.
Kısacası, Apple Shake desteğini vermeyeceğini açıklasa bile, stüdyolar hala Shake’i kullanmakta, üretim süreçlerinin ayrılmaz bir parçası olarak, bir süre daha değiştirmeyi düşünmemektedir.
Bu açıklamalar ışığında, Shake’in hala sektörde söz sahibi olduğunu, hala yoğun olarak kullanılıp, iş imkanları doğurduğunu, bir kenara not etmek gerekir…
Diğer taraftan, Shake diğer node tabanlı yazılımlardan çok büyük farklılıklar içermemektedir. Birçok yazılımda olduğu gibi, iş akışı, kullanım özellikleri farklılaşsa bile, sonuç olarak bu yazılımların üstlendikleri görevler, sundukları imkanlar birbirine çok yakındır. Bir başka deyişle, bugün Shake kullananların, ya da öğrenenlerin Nuke, Fusion gibi farklı node tabanlı bir sisteme geçmeleri ve bu sistemleri kullanmaları zor değildir. Hatta bir söylenti olarak kalan (şimdilik) Apple’ın üzerinde çalıştığı söylenen Phenomenon isimli yazılım çıkarsa, bilgilerinizi bu yeni yazılıma taşımanızda mümkün olacaktır.
Sonuç : Eğer Shake arayüzünü beğenmişseniz, kullanım ve özelliklerinden memnunsanız, yeni bir yazılıma geçmek için acele etmenize gerek yok. Çünkü yazılımları yeni, eski diye sınıflayacak olursak, yıllarımız yazılımdan yazılıma geçmekle geçer. Bir araç eğer işinizi görüyor ve size güven veriyorsa (sağlamlık), bu çok daha önemlidir. Bir yazılımdan diğerine geçerken, aslında değişenin sadece arayüz olduğunu (birazda işleyiş) unutmamak gerekir. Sonuçta, yazılımlar arasında taşıyacağınız, bilgi ve deneyiminizdir. Bu nedenle hangi yazılım olursa olsun, araçların isimlerinden, tuşların renginden çok, karşılaşılan probleme sunacağınız çözümün dökümü, sağlamlığı önemlidir. Bunu başarabiliyorsanız, yazılımlar sizin için birer araçtan öte birşey değildir…