Nuke Sayısal Kompozisyon ve Efekt Sistemi
Sayısal Kompozisyon dünyasındaki gelişmeleri ve öne çıkan yazılımlara değindiğimiz yazıda, Nuke’den bahsetmiş, ama Nuke yazılımının öne çıkan özelliklerinden pek bahsedememiştik. Bu kısa notta, Nuke’ün benim dikkatimi çeken özelliklerinden bahsetmeye çalışacağım.
Öncelikle Nuke’un en dikkat çekici özelliği Prodüksiyon ortamında geliştirilmiş bir yazılım olması. Digital Domain firmasının film efektleri için ihtiyaç duyduğu araçları ve gereksinimleri karşılamak amacıyla geliştirilmiş olan Nuke, kısa bir tabirle, “damdan düşenlerin çözümüdür” diyebiliriz. Prodüksiyon ortamında, çalışanlar için, çalışanların ihtiyaçları göz önüne alarak geliştirilmiş, işin mutfağında ortaya çıkmış bir yazılımdır. Bunun hem iyi hem de kötü yanları var tabii ki. İyi yani, bir çok soruna çözümler ortaya konmuş ve benzer üretim süreçlerine kolaylıkla uyabilecek esneklik kazandırılmıştır. Kötü tarafıysa, kullanıcı arayüzü, birçoklarına çok kullanıcı dostu gelmeyebilir. Teknik bir araç gibi görünebilir.
Sektörde en aktif ve başarılı sayısal kompozisyon ve efekt ürünleri geliştiren The Foundry tarafından, geliştirilme görevinin alınmasıysa, yazılımın gelecek açısından çok daha ümit verici olmasına sebep oluyor. IBC’de gösterilen yeni arayüz ve diğer yazılımlardaki gibi maskeleme (Nuke’de maskeleme kanallar üzerinden yapılır-dı.) sanırım Nuke’e diğer yazılımlardan geçişleri kolaylaştıracaktır.
Bunlar yazılımın çevresi ve geliştirenler açısından fikir verecek olsa da, yazılım bize diğerlerinden farklı ne sunuyor onları ortaya koymak sanırım daha doğru olacak. Öncelikle Nuke’un node tabanlı bir sistem olduğunu ve film sektörüne yönelik bir yazılım olduğunu belirtelim. Scanline Render sistemi sayesinde projelerinizi çok hızlı bir şekilde render edebiliyor. Hafıza kullanımı açısından da başarılı olduğu söyleniyor, ama şu ana kadar çok büyük çapta ağır sahnelerde çalışmadığımdan bu konu hakkında pek yorum yapamayacağım. Genel olarak hızlı ve güçlü bir yazılım olduğunu söyleyebilirim. Diğer yazılımlardan benim için güzel iki özelliğiyle ayrılıyor.
Bunlardan bir tanesi, çok başarılı 3D özelliklerine sahip olması. Kullandığınız 3D yazılımdan obje almanız yüklemeniz ve hatta Nuke içinde oluşturduğunuz modelleri yine ihraç etmeniz mümkün. Kamera projeksiyonu gibi teknikleri, kompozisyon aşamasında kolayca uygulamak, 3D-kompozisyon entegrasyonunda başarılı işler çıkartmak mümkün. Bu özelliğini gösteren sahne, sanki 3D bir yazılımdaymışsınız hissi uyandıracaktır. 3D kompozisyon örnek sahne.
OpenEXR dosya yapısını en başarılı kullanan kompozisyon yazılımlarından bir tanesi olması ve sunduğu imkanlar ise gerçekten oldukça etkileyici. OpenEXR kanallarını başarıyla kullanması ve müdahale edebilmesi sayesinde, diğer kompozisyon yazılımlarından farklı olarak, sahnenizi çok karmaşıklaştırmadan çalışabiliyorsunuz. Buna alışmak ve özellikle kanalları kullanmak başta zor olsada, özellikle multi pass kompozisyon yöntemini kullanacaklar için OpenEXR desteği çok memnun edici olacaktır.
Yazılımın eksikleri ve aksayan yönleri yok değil. Mesela boyama için, başarılı bir arayüz sunamadığı gibi, Fusion gibi başarılı bir parçacık sistemini Nuke’de görmek mümkün değil. Arayüz ve kanallarla çalışmak başta oldukça kafa karıştırıcı olacaktır. Yukarıda belirttiğim gibi en basitinden bir maskeleme işlemi için bile kanallar üzerinden gitmek zorunda olmak açıkçası çok zevkli değil. Ama görünen o ki, Nuke’ün 5 sürümünde tüm bu eleştiriler giderildiği gibi TheFoundry’nin ödüllü bazı plug-in’lerini Nuke’e entegre edilmiş bulabileceğiz.
Yazının sonunda yukarıda bahsi geçen Nasrettin Hoca’nın damdan düşme fıkrasıyla sizleri başbaşa bırakmak istiyorum:
Çatıda bazı kiremitleri değiştirmek için dama çıkan Nasrettin Hocaânın ayağı kayar, dengesini kaybeden hoca aşağıya yuvarlanır.Damdan düşen Hocayı gören etraftakiler hemen koşarlar ve Hocaâyı kaldırırlar.Aralarında konuşarak bir doktor çağırmaya yeltenirken,doğrulmaya çalışan Hoca mırıldanır.
– âBana bir doktor değil,damdan düşen birini bulun.â der.Kalabalığın kendisini anlamadığını gören Hoca devam eder.
– Beni Doktor değil ancak damdan düşen biri anlar.
Nuke’yle sayenizde tanıştım. PC’me kurdum (v5,0). Ama ne yaptıysam videoyu içine atamadım(import). Bırakın videoyu resmi bile atamadım.
Çok iyi olmasada orta seviyede premiere ve after effect kullanabiliyorum.
Bu ne biçim programdırki çalışmaz. Nuke videolarınıda izledim ama ordakilerde hep içine videodur imajdır atılmış haldeydi.
Yardım etmeniz umuduyla kolay gelsin.
R harfine basarsanız size içine atacağınız görseli soran bi pencere çıkartacaktır.
Saygılarımla
Nuke’le tanışmanıza vesile olduğuma sevindim. Nuke gerçekten ilgi isteyen ve diğer birçok yazılımdan farklı çalışma sistemi olan bir yazılımdır(node tabanlı). Premiere, After Effects vb. yazılımları kullananlara oldukça farklı gelmesi doğaldır. Eğer çabukça hızlı iş çıkartmayı düşünüyorsanız, Nuke diğerleri kadar faydalı olmayabilir. Daha çok film üretim sürecine uygun bir yapısı ve kullanım alanı olduğunu, aklınızdan çıkartmamanızı tavsiye ederim.
Node tabanlı yazılımlarda, resimleri okumak ve yazmak için yine bir node (bir işlem komutu) oluşturulan scripte eklemek gerekir. Bu nedenle diğer kullandığınız yazılımlardan farklı olarak, videoyu açıp üzerinde işlem yapmak yerine, videoyu açacak olan komutu projenize eklemeniz gerekir. Yeni bir projeye (script’e) başladığınızda, Node ekranına (Node Graph) sağ mouse tuşuyla basarak Image>Read sekmesini seçerseniz ya da Nuke 5’de solda yer alan ikonlardan en üsttekinden Read seçerseniz veya klavyeden “r” tuşuna basarsanız, resim/video yüklemenizi sağlayan arayüz karşınıza çıkar. Buradan sabit diskinizdeki resim/video yükleyebilirsiniz. Aynı şekilde kayıt için, node yığınının sonuna Write node’u ekleyerek, çalışmanızın sonucunu kayıt edebilirsiniz.
kolay gelsin…
öncelikle slm bende aynı konudayım sizin gibi paylaşımcı insanlara gerçekten tşk ederim benimde kısa filim çalışmalarım var ama hep efekten yanayım sayenizde yeni tanıştım nuke ile bir iki konu izledim mükemmel sanırım bu işi sizinle çözecegiz yeni videolarınız 4 gözle bekleriz başarılarınız devamını dilerim saygılarımla DJ FERDOLX