Z-Depth, kompozisyon
3D yazılımlarda render sırasında elde edilecek verilerden bir taneside kameraya göre uzaklığı belirten Z yani Depth bilgisidir. Bu bilgi, bazı 3D render sistemlerinde sahnede yer alan nesnelerin render işleminde içsel bir kompozisyon oluşturulmasında da kullanılabilmektedir.
Sayısal Kompozisyon yazılımları açısından bu derinlik bilgisi yine çeşitli işlemlerin gerçekleştirilmesinde kullanılan bir veridir. Alan Derinliği (DOF – Depth Of Field) elde edilmesi, sis oluşturulması, uzaklığa göre renk değişim işlemleri akla ilk gelen ve Z değerinin kullanıldığı sayısal resim düzenleme işlemlerinden bir kaçıdır. Z değeri yukarıda bahsettiğimiz gibi oluşturulacak kompozisyonda kameraya uzaklığı belirleyen bir veri olduğundan, farklı bileşenlerin bir araya getirilmesinde yani kompozisyon oluşturulmasında da kullanılır. Hatta çoğu zaman sayısal efekt sanatçıları elde etmek istedikleri etkiye göre, sahte Z resimleri boyayarak, Z değeri olmayan (3D render’da otomatik oluşur, ama çekilen bir fotoğrafta Z değeri elde etmek için özel sistemler gerekir) fotoğraf, video gibi bileşenleri, Z verisi olan bileşenlerle istedikleri gibi birleştirebilirler.
Aşağıdaki videoda bir şehre ait fotoğraf ve 3D yazılım sonucunda elde edilmiş bileşenlerin Z-compose olarak adlandırabileceğimzi yöntemle birleştirilmesini Shake yazılımında bir örnekle anlatmaya çalıştım. Buraya kadar anlattıklarımın, ne anlama geldiğini basit ve açık bir örnekle aşağıdaki videoda görebilirsiniz.